24 listopada 2017
 Restauracja    Kawiarnia    Zajazd    Gospoda    Karczma    Pizzeria    Pub    Night Club    Bar  
Miasta  
  Warszawa
1703 
  Kraków
811 
  Poznań
475 
  Gdańsk
320 
  Gdynia
189 
  Sopot
146 
  Wrocław
463 
  Katowice
301 
  Szczecin
261 
  Łódź
18 
  Lublin
296 
  Jelenia Góra
73 
  Zakopane
110 
  Opole
145 

Obiekty  
  Restauracja 5178 
  Kawiarnia 345 
  Zajazd 310 
  Gospoda 50 
  Karczma 146 
  Pizzeria 724 
  Pub 264 
  Night Club 21 
  Bar 1103 

Województwa  
  dolnośląskie
  kujawsko-pomorskie
  lubelskie
  lubuskie
  łódzkie
  małopolskie
  mazowieckie
  opolskie
  podkarpackie
  podlaskie
  pomorskie
  śląskie
  świętokrzyskie
  warmińsko-mazurskie
  wielkopolskie
  zachodniopomorskie

Biura Podróży  
Lotniska  
Przewoźnicy  
Rekomendacje  
Kontakt  
 Wyszukiwarka
szukaj szczegółowo

Najdroższe desery świata

Ranking najdroższych, a zarazem najsłynniejszych deserów świata, których wykwintnym smakiem mogą delektować się nieliczni. Kunsztownie przygotowywane, według receptur znanych nielicznym, na specjalne zamówienie bogatego klienta. O wysublimowanym smaku i wyglądzie.

Na światowej liście deserów na szczycie znalazł się The Fortress Aquamarine. Najsłynniejsza słodkość świata powstała w Wine3 at The Fortress, Galle, Sri Lanka. Wyceniana jest na ok. 14.500 dolarów.

Inspiracją dla jego twórcy był drink Bombay Sapphire Martini. „Gwiazdą” cennego deseru jest 80-karatowy klejnot – akwamaryn, który spoczywa na płacie czekolady przypominającym szczudło. Ręcznie wykonane specjalne akcesoria pomagające w spożyciu deseru stanowią jego dopełnienie (nie są wliczone w cenę). Dotychczas nikt nie zasmakował drogocennego rarytasu.

Na srebrnym podium uplasował się Brown Extraordinaire with Saint Louis, New Jersey. Dodatkiem do wspaniałego deseru z kruchych ciasteczek jest porto Quinta do Noval znajdujące się w kryształowym atomizerze. Każdy kęs słodkości należy poprzedzić strzałem trunku.

Równie zaszczytne trzecie miejsce zdobył Golden Opulence Sundae, który został wyceniony na 1000 dolarów. Figuruje również w Księdze Rekordów Guinessa jako najdroższe lody z owocami i bitą śmietaną.

Łyżki tajskich lodów waniliowych przykryte są 23-karatowym jadalnym złotym liściem, który zostawia złoty pył na ustach. Oblane słodką czekoladą z kawałkami szlachetnej czekolady złoto – platerowane trufle spożywane są 18-karatową złotą łyżką. Kryształowy puchar, w którym podawany jest deser pozostaje własnością klienta.

Na czwartym miejscu uplasował się The Sultan’s Golden Cake, Istambuł. Jego przygotowanie jest niezwykle pracochłonne i czasochłonne – zajmuje ok. 72 godzin. Przyrządzany jest wyłącznie na specjalne okazje lub na życzenie sułtana.

Najeżony jest morelami, gruszkami, pigwami i figami, które wcześniej przez dwa lata marynowane są w jamajskim rumie. Efekt końcowy stanowią wydrążone, karmelizowane trufle. Ciastko eksponowane jest w ręcznie wykonanym srebrnym pudełku, opieczętowanym złotą plombą.

The Domes’s Trufle Ice z Bangkoku znalazł się na piątym miejscu wśród najdroższych deserów świata. Po raz pierwszy pojawił się podczas niezwykle luksusowego przyjęcia, którego gospodarzem był Hotel at State Tower. Truflowe lody przekładane żelem i czekoladą Manjaree przygotowywane były wówczas przez 6 szefów kuchni odznaczonych gwiazdkami Michelin, z całego świata.

Dopełnieniem do lodów stanowią złote listki, otoczone jagodowym kompotem i szlachetnym koniakiem Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7, który został wyprodukowany tylko w 1300 egzemplarzach na świecie.

Kolejnym deserem, który znalazł się na liście jest The Madeleine Trufle, przyrządzony w Knipschildt Chocolatier, Norwalk, Conn. Każdy kto zapragnie zasmakować pysznego wyrobu musi zapłacić 6 000 dolarów za funt.

Truflowy smakołyk dostępny jest tylko na specjalne zamówienie, wraz ze srebrnym pudełeczkiem, w które jest pakowany. Do niego dołączana jest karteczka z dedykacją od jego twórcy Fritza Knipschildt.

Autorem deseru o niezwykłej nazwie Entre – błaganie jest najsłynniejszy mistrz cukiernictwa Pierre Hermé Patisserie. Znany z zamiłowania do eksperymentowania ze smakami niemalże do granic możliwości.

Degustacja cennego deseru możliwa jest wyłącznie na zamówienie i tylko w dwóch cukierniach mistrza umiejscowionych w Paryżu.

King-size Imperial Torte, deser ten znajduje się na ósmej pozycji. Legenda mówi, że po raz pierwszy został stworzony, aby oddać honor władcy Franciszkowi Józefowi I na otwarcie Hotelu Imperial w 1873 roku.

Kompozycję deseru tworzy krem kawowy otoczony migdałami i marcepanem ukryty pod mleczno – czekoladową polewą. To ręcznie robione ciastko (dostępne również w wersji bez cukru) prezentowane jest w specjalnym drewnianym pudełeczku.

Valrhona Chocolate Shpere, Al. Mahara, Dubai. Pod czekoladową powłoką kryją się maliny i warstwy czekolady, co sprawia, że degustacja tego deseru jest rozkoszną ucztą.

Na ostatnim miejscu znalazł się Warm Golden Plum Soufflé z Wielkiej Brytanii. Ponad 35-letni przepis wykorzystywany jest przez szefa kuchni sygnowanego trzema gwiazdkami Michelina - Michela Rouxa i jego syna Alaina.

Najistotniejszym etapem w przygotowaniu tego deseru jest pieczenie, gdyż musi zostać on podany w ciągu minuty. W przypadku przekroczenia wskazanego czasu nawet o minutę - jego smak i konsystencja ulegnie niekorzystnej zmianie.

Informacje przysłał Kurt Scheller

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 




<< powrót


Copyright © 2002 TSA Sp. z o.o                                                          | BACK | TOP | HOME |